Interviu / Andreea Lăzărescu – Ceramic Sparrow

Dacă tot #stămacasă, vă invităm să luați o pauză de la îngrijorare și vă așteptăm alături de noi la o poveste cu Andreea Lăzărescu, Ceramic Sparrow.

 

1. Spune-ne despre tine, povestea ta și de unde a început totul.

Ceramic Sparrow este un atelier de design și producție ceramică, înființat în 2010 de Andreea Lăzărescu și Tiberiu Dăncilă. Aici sunt concepute obiecte decorative și de uz casnic, piesele de ceai fiind preocuparea principală din ultima perioadă. Ceramic Sparrow caută mult forme noi și decoruri originale. Totul a început în 2009 când eram în ultimul an al ciclului de licență în cadrul Universității de Arte București și m-am gândit cum ar fi ca obiectele din ceramică să poată trece de pragul acela de artă decorativă și să fie transformate în obiecte de artă/design care să poată îndeplini și un rol funcțional, iar prețul să fie de asemenea accesibil (deși metodele noastre de producere ale obiectelor sunt asemănătoare cu cele ale unei manufacturi vechi – modelăm, producem matrița, pictăm, producem tonuri de culori, glazurăm samd) unui public mai larg, nu doar câtorva doritori pasionați.

 

2. Care este procesul tău de lucru și ce surse de inspirație ai?

Bineînțeles că am început cu obiecte și accesorii decorative pe care le facem și acum – clopoței și broșe (de la broșe provine și numele – primele au fost sub forma de vrăbii). Dar, în timp ne-am dezvoltat mult ideile și am ajuns la forme și idei foarte elaborate pe care le-am făcut în urma unui proces îndelungat de documentare combinat cu pasiune. Ne-am ferit de obicei de trenduri pentru că ele vin și pleacă și am încercat să ne exercităm influențele clasice asupra obiectelor – influențe căpătatate în urma studiului anumitor perioade sau pur și simplu pasiunii noastre pentru anumiți artiști ( arta de la început de sec XX în principiu- Art Nouveau, Art Deco, Bauhaus, Minimalism, Suprematism). Ce mai este important de precizat este că suntem pasionați de foarte multe curente artistice din diferite perioade și de aceea am creat de-a lungul anilor o diversitate destul de mare de obiecte și decoruri pentru ele.

 

3. Cum crezi că această perioadă inedită și nouă va modela industria creativă și care crezi că este impactul asupra artiștilor sau designerilor? Cu ce se confruntă acum artiștii, designerii și întreaga industrie creativă?

Nu aș putea face nicio predicție asupra a celor ce se întâmplă acum pentru că se pare că încă omenirea chiar și în niște vremuri destul de moderne, tot la soluții de trai analog ajunge. Din fericire avem un acces extrem de bun la informația on-line, așa că ne putem baza destul de bine pe metoda promovării pe rețelele de socializare care au fost de bază în ultima perioadă. Desigur că fenomenul contactului direct și al socializării nu poate fi egalat de nimic, dar cred că se va prelungi perioada în care va trebui să ne reconsiderăm prioritățile și să facem din spațiul unde locuim un mediu cât mai plăcut și frumos. Aici intervine arta și designul de care noi nu ducem lipsă în România în ultimii ani.

4. Și pentru a încheia interviul într-o notă pozitivă… ce schimbări în bine sau chiar beneficii poate genera situația actuală și cum vezi tu viitorul?

Cred că oamenii de la noi vor avea un potențial mai mare de cumpărare al produselor făcute de designeri și artiști români. Să sperăm că își vor îndrepta din ce în ce mai mulți atenția spre asta, iar artiștii și designerii vor dori să producă obiecte din ce în ce mai diverse și interesante.

Interviu de Adela Maria Marius

Fotografii: Ceramic Sparrow

Categories
  • No categories
Follow us

Shopping cart

0

No products in the cart.