Interviu / Iuliana Grigoriu, Tactil Util

Dacă tot #stămacasă, vă invităm să luați o pauză de la îngrijorare și vă așteptăm alături de noi la o poveste cu Iuliana Grigoriu, Tactil Util.

 

1. Spune-ne despre tine, povestea ta și de unde a început totul.

Hello! Sunt Iuliana și am absolvit facultatea de arhitectură la UAUIM, în București. Povestea Tactil util a început în 2019, după un internship într-un atelier de ceramică din Lisabona, în vara anului 2018. Acolo am simțit libertatea pe care nu o aveam stând 8 ore pe zi în fața unui calculator. Puteam să îmi imaginez orice obiect și să îl modelez dintr-o bucată de pământ. Mi-a plăcut întotdeauna să lucrez cu mâinile, iar argila e cel mai versatil material cu care am lucrat până acum. Așa că m-am hotărât să îmi fac un atelier de ceramică și așa a apărut Tactil util.

 

2. Care este procesul tău de lucru și ce surse de inspirație ai?

Procesul de lucru începe cu un obiect în minte și o bucată de argilă în mână. Sunt mai multe tehnici de lucru cu ceramica, iar mie cel mai mult îmi place tehnica slab building, prin care, începând de la o foaie de argilă, tai piesele necesare modelării obiectului și apoi le îmbin. Odată modelat obiectul, trebuie să se usuce foarte bine, apoi îl șlefuiesc, îl ard în cuptor la 900°C, apoi îl glazurez și urmează arderea finală, la peste 1200°C. Tot procesul durează cel puțin două săptămâni, așa că e nevoie de multă răbdare pentru a vedea un obiect în forma finală.

Inspirația vine, pur și simplu, pe măsură ce lucrezi și evoluezi. Îți îmbunătățești tehnicile, îți îmbogățești gama de produse și încerci să gândești și din perspectiva consumatorului. Ce produse mi-ar fi mie utile daca aș fi clientul meu?

 

3. Cum crezi că această perioadă inedită și nouă va modela industria creativă și care crezi că este impactul asupra artiștilor sau designerilor? Cu ce se confruntă acum artiștii, designerii și întreaga industrie creativă?

Această perioadă inedită și în acelasi timp nedorită de nimeni are un impact mai mic sau mai mare asupra artiștilor sau designerilor, în funcție de modul în care fiecare își desfășoară munca. Pentru cei care lucrează pe calculator sau care lucrau chiar și înainte de acasă, nu văd o problemă în a-și desfășura activitatea ca și până acum. Pentru alții și pentru mine, în schimb, neavând atelierul acasă, nu văd prea multe soluții, ori merg în continuare să lucrez, ori stau acasă și…aștept.

 

4. Și pentru a încheia interviul într-o notă pozitivă… ce schimbări în bine sau chiar beneficii poate genera situația actuală și cum vezi tu viitorul?

Situația actuală ar putea aduce și beneficii, de la a aprecia mai mult timpul petrecut cu cei dragi (deși ne apropie pe cei care locuim împreună, ne desparte de ceilalți dragi nouă), a aprecia timpul petrecut în natură (de care nu ne putem bucura acum), a înțelege utilitatea unui balcon deschis, până la a ajuta sistemul medical, învățământul și alte domenii să se adapteze vremurilor actuale, prin intermediul internetului, acest concept ”inedit”. Și uite așa învățăm să ne spălăm și pe mâini.

Interviu de Adela Maria Marius

Fotografii: Iuliana Grigoriu

Categories
  • No categories
Follow us

Shopping cart

0

No products in the cart.