Interviu / Lucian Rusu

Dacă tot #stămacasă, vă invităm să luați o pauză de la îngrijorare și vă așteptăm alături de noi la o poveste cu designer-ul Lucian Rusu.

 

1. Spune-ne despre tine, povestea ta și de unde a început totul.

M-am născut în Sibiu, am studiat în Cluj și iată că a trecut un deceniu de când a început pentru mine acest „freamăt” de forme, idei și gânduri. Am avut parte de izbânzi, de îndestulare și de lipsuri, de realizări și de incertitudini, însă Haina sau acest „Adăpost”, cum îmi place să-i spun, și-a păstrat funcția primordială indiferent de câte mișcări și tendințe au sufocat-o. Sunt recunoscător pentru ce am trăit în acest interval rotund, pentru ce am învățat și pentru felul în care am construit lumea din interiorul meu. De ce am ales acest drum? N-aș ști să-ți spun cu exactitate, probabil acesta e modul de sincronizare a bătăilor inimii noastre, în pas cu ritmurile universului.

 

2. Care este procesul tău de lucru și ce surse de inspirație ai?

Procesul este diferit de fiecare dată și cât se poate de personal. Pentru mine sursa de inspirație și procesul creativ sunt într-un plan secundar, ceea ce se dezvăluie la final cu ajutorul acestora este cu adevărat important și înălțător. Un fel de Imago Dei în om.

 

3. Cum crezi că această perioadă inedită și nouă va modela industria creativă și care crezi că este impactul asupra artiștilor sau designerilor? Cu ce se confruntă acum artiștii, designerii și întreaga industrie creativă?

Undeva la începutul anului, am răspuns unei întrebări similare tot în cadrul unui interviu scris, nu știu dacă a fost o chestiune premonitorie dar asta simt și acum: cred că e nevoie de o perioadă în care moda să adoarmă cumva, sau să apară mai rar, pentru a crea o curiozitate reală. Tot ceea ce ține de protejarea naturii în raport cu procesele de producție ale acestei industrii ar trebui să fie o prioritate și o valoare în aceste vremuri.

Despre aspectul acesta am vorbit într-o manieră fantezistă și în povestea ultimei mele colecții. Despre un sfârșit al aproapelui nostru. O nevoie de întoarcere în interiorul nostru pentru a putea continua să fim.

Accentul a fost pus prea mult timp pe a consuma, pe a produce cu orice preț și în orice fel, pe a produce mai mult decât putem consuma.

Natura a fost înaintea noastră aici, deci ea se descurcă și fără noi. Invers, mă tem că nu e la fel. Ne confruntăm cu o schimbare iar schimbările nu sunt întotdeauna ușoare, o altă eră vine cu un alt limbaj însă arhetipurile sunt aceleași. Eu cred că avem tot ce ne trebuie în ADN-ul nostru să (ne) reconstruim.

 

4. Și pentru a încheia interviul într-o notă pozitivă… ce schimbări în bine sau chiar beneficii poate genera situația actuală și cum vezi tu viitorul?

Viitorul nostru este conținut în ce facem acum. Unul dintre beneficiile situației actuale cred și sper să fie o conexiune mai buna între noi, Binele comun și această minunată Natură.

Interviu de Adela Maria Marius

Fotografii: Lucian Rusu

Categories
  • No categories
Follow us

Shopping cart

0

No products in the cart.