Interviu / Victoria Cojocariu – Victoria Finală

Vă așteptăm alături de noi la o poveste cu ceramista Victoria Cojocariu, Victoria Finală.

 

1. Spune-ne despre tine, povestea ta și de unde a început totul.

Începutul a fost, cum se întâmplă des, ceva complet neplanificat și imprevizibil. După o schimbare de carieră radicală, de la pictură la horticultură, am simțit nevoia să mă întorc la artă prin ceramică. Ceva ce credeam că este un exercițiu creativ de reconectare la artă m-a absorbit cu totul și a devenit foarte repede drumul meu principal. În mai puțin de un an am pus pe picioare atelierul de producție ceramică Victoria Finală.

 

2. Care este procesul tău de lucru și ce surse de inspirație ai?

În atelier am câteva zone de lucru: zona de modelare a obiectelor pentru comenzi, zona de glazurare (preferata mea), zona de experimente cu noi forme și diverse proiecte personale începute, sculpturi, vase și alte lucruri fără destinație. Trec zilnic prin toate zonele și sunt nevoită să jonglez mereu între datorie și plăcerea de a face ce-mi vine. Mă inspiră tot ce înseamnă materie, textură și culoare. Poate fi o piatră, o patină pe un gard, scoarța unui copac…Dar sursa imediată de inspirație sunt materialele cu care lucrez, plasticitatea lutului, impredictibilitatea glazurilor, fiecare ardere nouă, cu bucurii și dezamăgiri, mă fac să vreau să încerc alte combinații.

3. Cum crezi că această perioadă inedită și nouă va modela industria creativă și care crezi că este impactul asupra artiștilor sau designerilor? Cu ce se confruntă acum artiștii, designerii și întreaga industrie creativă?

Nu știu, sunt prea multe lucruri esențiale pentru industria creativă care au devenit peste noapte imposibile, dar cred că ne vom adapta. Un impact major al perioadei este dispariția scenei publice fizice. Asta va fi provocarea principală pentru artiști, să rămână prezenți fără a fi prezenți.

 

4. Și pentru a încheia interviul într-o notă pozitivă… ce schimbări în bine sau chiar beneficii poate genera situația actuală și cum vezi tu viitorul?

Cred ca toți ne vom reevalua prioritățile înțelegând astăzi că e posibil să trăiești având timp. Sper să dispară graba, nerăbdarea, viteza și opulența risipitoare care au dominat vremurile în care am trăit până acum și să ințelegem mai bine în ce constă adevărata bogăție.

Interviu de Adela Maria Marius

Fotografii: Victoria Cojocariu

Categories
  • No categories
Follow us

Shopping cart

0

No products in the cart.